Yoga teaches us to cure what need not be endured
– and endure what cannot be cured

BKS Iyengar

Om undervisningen hos os

Hos os er der er ikke to yoga klasser, der er ens.

Det er nemlig en del af vores formål, at du kan blive ved med at være inspireret, udfordret, lære nyt og udvikle dig hos os.

Dyrk yoga eventyret som en rejse hjem til dig selv… og ud i verden

Hverdagens små, store mirakler og eventyr udspiller sig tit på yoga måtten. Kroppen vil gerne. Og den kan meget mere end vores hjerne tror, den kan.

Det er eventyrligt at opleve, at yogaen er en vej til at udvide dine kapaciteter til at kunne og være meget mere…. til f.eks. at finde vej hjem til dig selv på yogamåtten en ganske almindelig torsdag aften i regnvejr – efter at være faret vild i dagens mange forventninger, krav, overtænkning og to-do-lister.

Du kan blive helt høj af pludselig at komme ind i en yoga stilling, du aldrig havde drømt om at du kunne, og

– mærke den nye stillings gode effekter dybt inde i kroppen

– eller at være mega god til at holde balancen en dag, hvor alt bare funker

– mærke, at spændingerne i skulderen pludselig slipper

– mærke, at din hovedpine letter

– mærke, at du pludselig kan slippe dine bekymringer – at du er større end dem – og ikke omvendt 

– mærke og nyde beruselsen af på ny at trække vejret dybt ned i bunden af lungerne – og heeelt ud i siderne.

Opdager du f.eks., at din ene storetå eller skulder er blevet stiv…. kan du bruge yoga stillingernes mange variationer og tilgange til at blødgøre og genåbne de stive områder af kroppen og sindet, så du kan genfinde din sunde forbindelse, din agilitet og på ny…   

 

– mærke livets fylde på den gode, sjælenære måde.
F
or kroppen giver sig og heler med god, kærlig, intelligent yoga

og selvfølgelig drager vi sammen modigt udi verden på eventyrlige retreats indimellem…
frugten af at tage med på vores retreats er garanteret altid nye relationer og en masse sundt nærvær

Ny hos os? Sådan gør du for at komme i gang

Tilmeld dig til yoga her. Eller kontakt Tine for at høre mere – og tilmeld dig evt derefter.

Medbring din egen sticky yoga måtte og de props, du har.  F.eks. et par klodser, et bælte eller et par Puna tæpper. Hvis du kun har din måtte, har vi resten til dig.

Vi arbejder i stramtsiddende yogatøj, helst på bare tæer. Du har mulighed for at klæde om på stedet.

Mød gerne op i god tid, og sæt eller læg dig i en støttet stilling på din måtte som f.eks. stillingen ovenfor på billedet (Supta Baddha konasana) eller en anden stilling, du arbejder med for tiden. Det gør, at du lander, før klassen begynder.

Det er svært at lave yoga på fuld mave. Vi anbefaler derfor, at du først indtager hovedmåltider efter klassen.

Så er du i gang,
og du skal nok få al den hjælp, du har brug for undervejs.
 

We chant so that at the very beginning that feeling of sanctification comes from inside,
with the feeling of surrendering oneself, because nothing can be learned in this world
unless you have the humility to learn

Geeta Iyengar

Sådan er strukturen på hver klasse

Vi begynder hver klasse med en lille chant (sang); en invokation – på det gamle, indiske sprog sanskrit.

Dagens program er en kombination af stående, siddende, liggende, drej og omvendt stående klassiske hatha yoga stillinger. Nogle stillinger er meget aktive, og kræver meget styrke og teknik – andre stillinger er mere støttede, restorative stillinger, der genopbygger energi.

Vi slutter alle klasser liggende (Savasana) med afspænding og fokus på åndedrættet (Pranayama), så de gode, helende yoga effekter kan integreres i alle lag af dig.

Sådan varierer vi vores programmer

I tre ud af fire uger om måneden underviser vi på skift i for-overbøjninger, bagoverbøjninger, stående stillinger, siddende stillinger, liggende stillinger og drej. Vi tilstræber også at arbejde med de meget vigtige omvendt stående stillinger, såsom hovedstand og skulderstand (inversions), i slutningen af hver klasse, hvis du som elev er klar til det. Hvis ikke, så arbejder vi hen imod at du kan blive klar til det gennem andre stillinger.

Vi observerer hvad der sker i klassen, og justerer programmet yderligere derefter. Du kan derfor være sikker på stor variation, og at lære mange forskellige yoga stillinger med forskellig intensitet at kende, og komme igennem mange stillinger i løbet af et undervisningsforløb.

Men det kan sagtens være med udgangspunkt i den eller de samme stillinger (asanas), som vi arbejder med i forskellige udgaver og variationer over tid – så der vil være nyt at hente – også når vi går tilbage til stillinger, du allerede kender, og arbejder videre derfra. Så vi arbejder både med nye vinkler og variationer, nye stillinger, gentagelse af kendte stillinger, og i alt hvad vi gør, genvisiterer vi løbende vores fundament, for det er dit afsæt for al udvikling. Uden et solidt fundament, ingen vækst.

Ca en gang om måneden (ved fuldmåne), arbejder vi mere restorativt, dvs med et mere genopbyggende og skånsomt program, hvor der er flere indadvendte, støttede stillinger. Vores elever elsker det, og kalder disse mere blide klasser for yoga-dessert.

Sådan arbejder vi på de forskellige niveauer

Blandede hold – for begyndere, let øvede og øvede

Her arbejder vi med introduktion til forskellige grupper af stillinger, så du kan blive fortrolig med dem – vi arbejder med forståelse for fundament i hver stilling, og på at opnå øget styrke og bevidsthed gennem arbejde med de fire særlige kendetegn ved Iyengar yoga. Her overvejende styrke, stabilitet og alignment. Det er ikke afgørende for dig, om du er mere eller mindre øvet end de andre. Der vil være noget at arbejde med i alle klasser for dig uanset dit niveau.

Øvede hold – for elever, der har gået min et år

Her tilføjer vi fokus på yoga sekvenser, dvs rækkefølge af stillingerne alt efter hvilken tilgang og effekt, vi ønsker at opnå. Vi arbejder også med timing, dvs at kunne være i stillingerne og holde dem i længere tid. Det er også her, vi for alvor arbejder med de omvendt stående stillinger (inversions) – f.eks. de meget vigtige stillinger hovedstand og skulderstand – i forskellige variationer. Det kræver styrke og åbning af f.eks. skuldre samt en smidig nakke.  

Vi krydrer undervisningen med læren om balance teknikker, åndedræt, chanting, meditation og lidt yoga filosofi.

 

Er du i tvivl om hvilket niveau, du egner dig til?
Så spørg gerne din lærer inden, du melder dig til

Sådan arbejder vi med at observere os selv – Svadhyaya (sanskrit)

Vi øver også at arbejde koncentreret med opmærksomheden rettet mod os selv, mere specifikt kan det være med fokus på f.eks. kroppen, åndedrættet og sindet. At øve os i at betragte os selv (Svadhyaya), giver større selvindsigt, indre ro og velvære – og øger bevidstheden incl. kropsbevidstheden, så vi bedre kan arbejde aktivt med intelligens i vores yoga praksis. Denne egenskab er helt essentiel – også i livet generelt. En styrke, der vedvarende fører til udvikling og fornyelse af energi.

Sådan bruger vi yoga hjælpemidler – props

For at opnå optimal effekt af stillingerne, anvender vi props – dvs stole, klodser, bælter, tæpper og pøller – og du bliver særligt støttet, hvis du har problemer med f.eks. din skulder, knæ, hofte eller ryg – eller du f.eks. har svært ved at nå gulvet med hænderne i en stående for overbøjning.

Her kan det hjælpe med et par klodser under hænderne, indtil kroppen langsomt giver sig og bliver mere fleksibel, så du bedre kan nå ned.

Og det gør den med yogaen! Det er faktisk ret skønt at erfare, at du selv ved eget arbejde kan hjælpe din krop til at blive mere fleksibel – og dermed mere livlig og sund.

Sådan kan du købe props til din yoga praksis derhjemme

Hvis du gerne vil eje dine egne props til undervisningen, så du også bedre kan praktisere yoga hjemme selv, kan det være en god ide at købe dine egne props.

NB: Skulderstandspuden kan erstattes af 6 stk Puna tæpper i alt eller 4 foam blokke og 2 Puna tæpper. Praktiserer du meget, er det hurtigst at bygge op til skulderstand med skulderstandspude… men konsulter din lærer for den bedste opstilling til dig.

Basis – Prop kit

 • 1 sticky yoga måtte
 • 2 Puna tæpper
 • 2 blokke
 • 2 foam blokke
 • 2 bælter
 • 2 pøller
 • 1 skulderstandspude
 • 1 yoga stol

 

 

Bestil f.eks. her – skriv Vedbæk Yoga for at opnå 5% yderligere rabat

Øvet – Prop kit

 • 1-2 sticky yoga måtter
 • 3-6 Puna tæpper
 • 2 blokke
 • 4 foam blokke
 • 2 bælter
 • 2 pøller
 • 1 skulderstandspude 
 • 2 yoga stole
 • 1 split planke
 • 1 Puna øjen bandage

Bestil f.eks. her – skriv Vedbæk Yoga for at opnå 5% yderligere rabat

Sådan kommer du i gang med yoga hjemme – Program til dig

Vi anbefaler, at du udover undervisningen praktiserer yoga jævnligt, gerne hver dag – den bedste gave, du kan give dig selv.

Her kommer program til boost af Immun System til din yoga praksis hjemme, i sommerhus, på ferie eller rejse med jobbet. Det kræver, at du har en god hjemme praksis og praktiserer omvendt stående stillinger – dog ikke under menstruation.

Vi lægger løbende Yoga Programmer op til dig her.

Iyengar yoga program til dig

Kilde: BKS Iyengar, Ramamani Memorial Iyengar Yoga centre, Puna

Det siger vores elever

Jeg sætter pris på det store fokus, der er i Iyengar yoga,

på at gøre øvelserne korrekt. 

Der er færre dynamiske øvelser med tempo.

Malene, elev siden 2012

Jeg har haft stor glæde af Tines undervisning i Iyengar Yoga i mange år.

Den har betydet, at jeg har fået øget fokus på

balance, fleksibilitet, styrke og holdning.

Jeg er overbevist om, at Iyengar Yoga har medvirket til at forebygge evt. skader. 

Birgitte – elev siden 2013

Dette kvalitetsmærke viser, at din yogalærer er certificeret Iyengar yoga lærer. For at blive certificeret, og for at kunne anvende dette mærke, er læreren internationalt eksamineret efter grundig, mangeårig træning og uddannelse i metoden.  Læreren skal i øvrigt løbende vedligeholde og opkvalificere sine undervisnings kompetencer, og have en stabil egen yoga praksis, hvilket læreren forpligter sig til at dokumentere på årlig basis. Certifikatet er således et tegn på excellence, klarhed og forståelsesdybde.